0492 – 302 302
info@melistechniek.nl

Beregeningssysteem

Een ander specialisme is het ontwerpen en aanleggen van beregeningssystemen op maat. Voor zowel particulier als hovenier kan Melis Techniek een compleet systeem leveren, maar ook aan- passing en uitbreiding van bestaande systemen is mogelijk. Aan de hand van uw wensen wordt een besproeiingsschema gemaakt waarbij zorgvuldig gekeken wordt naar beplanting en andere elementen in een tuin. Afhankelijk van de waterkwaliteit van de bron en de capaciteit van de pomp wordt de tuin in 1 of meerdere sectie verdeeld. De meeste sproeiers zijn verzonken in de grond; ze komen aan het begin van de sproeibeurt omhoog en verdwijnen weer aan het einde van de sproei- beurt Hierdoor worden ze aan het oog ontrokken en kunt u optimaal van uw tuin genieten. Het Hunter beregeningsprogramma bevat voor elk gedeelte van de tuin de juiste sproeier. Uw gazon heeft immers meer water nodig dan een kleine border.

Van bron tot sproeier

Een goed beregeningssysteem begint bij een goede bron. Het pulsen hiervan besteedt Melis Techniek uit aan een specialist. In overleg worden waterkwaliteit en capaciteit bepaald. Aan de hand van deze gegevens en de grootte van de tuin wordt een sproeiplan en sproeischema gemaakt. Bij de uitvoering van de werkzaam- heden wordt meestal begonnen met het leggen van de leidingen en de montage van de sproeiers. Daarna wordt het pompgedeelte binnen met de sectie verdeling in orde gemaakt. Als laatste wordt het systeem sectie voor sectie doorgespoeld en afgesteld. Indien nodig komen we later nog terug om het systeem fijn af te stellen.

Van handbediend naar automatisch

Met een eenvoudig beregeningssysteem, bestaande uit een pomp met handbediende kogelkragen kunt u al sproeien. Wanneer u graag meer bedieningsgemak wenst of regelmatig met vakantie gaat dan kunt u kiezen voor een volledig automatisch systeem. Een beregeningscomputer en elektrisch bediende kleppen in de secties nemen dan de sproeitaak van u over. Een vooraf ingesteld programma zorgt ervoor dat alle secties periodiek aangestuurd worden. Een regensensor onder- breekt de sproeicyclus tijdens natte perioden.

Een ander voordeel is dat er in de avond en nacht beregend kan worden. Dan is het effect op de beplanting het grootst. Op plaatsen waar men met bovengrondse sproeiers niet uit de voeten kan (bijv. smalle stroken of borders tussen parkeervakken) kan een druppelslang tussen de planten gelegd worden. U hoeft dan niet meer met slang of gieter bij te sproeien.

Om bevriezingsschade te voorkomen kan een leegloopunit in het systeem geplaats worden. Aan het einde van het seizoen draait u de kraantjes in de unit open en alle leidingen lopen leeg. Het opstarten en aftappen van uw sproeisysteem aan het begin en einde van het seizoen kunt u, indien gewenst, ook aan ons overlaten. Met de vele mogelijkheden die Melis Techniek voorhanden heeft kan er voor elke situatie een passende oplossing gevonden worden. Na een bezoek ter plekke om de situatie te kunnen beoordelen en uw wensen door te nemen, kunnen wij vrijblijvend een offerte voor u maken.

Neem contact op met Melis Techniek als u wilt weten wat wij op het gebied van beregeningssystemen voor u kunnen betekenen.